Cięciwa do łuku

Łuk to ponadczasowa broń, która wykorzystywana była do wojen czy polowania. Obecnie korzystanie z tej broni ma charakter sportowy. Łucznictwo to coraz popularniejsza dyscyplina sportowa. Warto dowiedzieć się, jak wybrać cięciwę do łuku, żeby pracował on prawidłowo.

Jak wybrać cięciwę do łuku?

W trakcie kupowania cięciwy do łuku bardzo istotny jest wybór materiału, z którego została wykonana. W przeszłości stosowano przeważnie włókna roślinne, jednakże obecnie wykorzystuje się głównie tworzywa sztuczne. Warto zaznaczyć, że prym wiedze tutaj cięciwa z włókna dacranowego, ponieważ cechuje się niesamowitą wytrzymałością. Ponadto jest odporna na uszkodzenia mechaniczne, a także trudne warunki pogodowe. Oprócz tego potrafi zachwycić świetnymi walorami użytkowymi. Mowa tutaj między innymi o małej rozciągliwości oraz stosunkowo niedużym oporem ruchu w powietrzu. Taka cięciwa powinna być idealna do uprawiania łucznictwa. Innym dobrym wyborem będzie cięciwa zrobiona z materiału Fast-Flight. Należy pamiętać, że została ona zaplątana ręcznie, przy zastosowaniu metody tradycyjnej. Do jej produkcji stosuje się jednorodne, odporne na zużycie włókna HMPE. Warto zaznaczyć, iż cięciwa tego typu zwiększy prędkość początkową strzały. Oprócz tego zapewni, iż dynami luku zostanie w pełni wykorzystana. 

Jaką cięciwę kupić?

Specjaliści zdecydowanie odradzają cięciw zrobionych z jednowłóknowego nylonu. Pomimo tego że mają one dobre parametry, bowiem są wytrzymałe oraz dobrze zachowują się w locie, to niestety okazuje się, iż mogą powodować otarcia palców. Jest to bardzo nieprzyjemne. Bardzo ważne będzie również dopasowanie cięciwy do długości łuku. Oprócz tego istotny jest wybór odpowiedniego materiału. Są to najistotniejsze czynniki, które decydują o tym, jak cięciwa będzie się sprawdzała w praktyce. Cięciwę najlepiej będzie zamówić od sprawdzonego oraz renomowanego producenta. Dzięki temu będzie wytrzymała i posłuży przez wiele treningów. Odpowiednio dopasowana sprawi, iż strzelanie z łuku będzie samą przyjemnością.

Comments are closed.